איך מחשבים את תוצאות הבחירות?

אז איך מחשבים את תוצאות הבחירות? איך הקולות הופכים למנדטים? מה זה המודד למנדט? ומה עושים עם הסכמי העודפים? כל זאת ועוד במדריך שלפניכם.

1. איסוף הנתונים

כדי לחשב את תוצאות הבחירות, קודם כל צריך את הנתונים. איזה נתונים צריך?

  1. אילו מפלגות השתתפו בבחירות.
  2. כמה קולות קיבלה כל מפלגה.
  3. מהו אחוז החסימה.
  4. אילו מפלגות חתמו בינהם על הסכם עודפים (מה זה הסכם עודפים? בהמשך...).

מאיפה משיגים את הנתונים? חלק מתוצאות הבחירות נמצאות באתר ועדת הבחירות, וכן אפשר למצוא אותם בויקיפדיה. בויקיפדיה אפשר למצוא גם את הסכמי העודפים בין המפלגות.

2. בדיקה אילו מפלגות עברו את אחוז החסימה ואילו לא

לאחר שאספנו את הנתונים אנו צריכים לבדוק אילו מפלגות עברו את אחוז החסימה ואילו נשאר בחוץ. כדי לבדוק זאת אנו צריכים קודם כל לחשב את סך הקולות שהצביעו בבחירות (קולות כשרים כמובן...). לאחר מכן אנו צריכים לחשב את אחוז החסימה בקולות, כלומר כמה קולות צריך כדי לעבור את אחוז החסימה. איך מחשבים את זה? משתמשים בנוסחה הבאה:

סך הקולות * אחוז החסימה / 100

לאחר שחישבנו את אחוז החסימה בקולות, מה שנשאר לנו הוא פשוט לבדוק לאילו מפלגות יש מספיק קולות כדי לעבור את אחוז החסימה ולאילו לא.

3. חלוקת מנדטים ראשונית על פי המודד

כעת, כשאנו יודעים אילו מפלגות עברו את אחוז החסימה אפשר להתחיל בחלוקת המנדטים. כדי להתחיל לחלק את המנדטים, אנו צריכים לחשב את המודד למנדט. המודד למנדט הוא שווי המנדט בקולות, כלומר כמה קולות נחשבים למנדט יחיד. איך מחשבים את המודד למנדט? על פי הנוסחה הבאה:

סך הקולות של המפלגות שעברו את אחוז החסימה / 120

לאחר שחישבנו את המודד, אפשר לחשב כמה מנדטים יש לכל מפלגה. איך עושים את זה? פשוט מחלקים את מספר הקולות שקיבלה המפלגה (רק מפלגות שעברו את אחוז החסימה) במודד. מספר המנדטים השלמים שיוצא הוא מספר המנדטים שיש בינתיים למפלגה (כלומר מעגלים כלפי מטה כדי שיצא מספר שלם).

4. חלוקת שאר המנדטים על פי הסכמי העודפים

בגלל שעיגלנו את המנדטים כלפי מטה (כי אין דבר כזה חצי מנדט...), אז כמעט תמיד סך המנדטים שיש לכל המפלגות הוא לא 120 ולכן צריך לחלק את שאר המנדטים כדי להגיע ל120. איך עושים את זה? האמת היא שזה קצת מסובך...

קודם כל נבדוק כמה מנדטים נשאר לחלק כדי להגיע ל120 (120 פחות סך המנדטים שחולקו). למי נחלק את המנדטים האלו? כאן נכנסים לתמונה הסכמי העודפים.

מה זה הסכם עודפים? הסכם עודפים הוא הסכם בין שתי מפלגות, הקובע שבחישוב המנדטים, שתי המפלגות תחשבנה כרשימה אחת. למעשה, ההסכם רלוונטי רק לשלב זה של חלוקת המנדטים, חלוקת המנדטים הנותרים לאחר החישוב על פי המודד למנדט. ההסכם תקף רק אם שתי המפלגות שחתמו על ההסכם עברו את אחוז החסימה.

אז הרעיון הוא כזה: נבדוק לכל רשימה, כאשר המפלגות שחתמו בינהן על הסכם עודפים תחשבנה כרשימה אחת, כמה קולות יהיה שווה מנדט שלה אם היא תקבל מנדט נוסף והרשימה שהמנדט שלה יהיה שווה הכי הרבה קולות - תקבל את המנדט הנוסף.

כדי לבדוק את זה נצטרך קודם לחשב כמה קולות וכמה מנדטים יש כרגע לכל רשימה, כאשר אני מזכיר, מפלגות שחתמו בינהן על הסכם עודפים נחשבות כרשימה אחת. זאת אומרת שלגבי המפלגות שחתמו בינהן על הסכם עודפים, נבדוק כמה קולות יש להן יחד וכמה מנדטים יש לה יחד.

לאחר מכן נחשב את מודד הרשימה. מה זה מודד הרשימה? מודד הרשימה הוא בעצם שווי המנדט בקולות של כל רשימה אם נוסיף לה עוד מנדט, לכן צריך לחשב אותו לכל רשימה בנפרד. איך מחשבים את מודד הרשימה? על פי הנוסחה הבאה:

סך קולות הרשימה / (סך המנדטים של הרשימה + 1)

אחרי שחישבנו את מודד הרשימה לכל רשימה בנפרד, נבדוק לאיזו רשימה יש את המודד הכי גדול. הרשימה שלה המודד הכי גדול - מקבלת עוד מנדט. אבל רגע, אמרנו שהרשימות הן לפי הסכמי העודפים, אז איך נדע איזו מפלגה מקבלת את המנדט שקיבלה הרשימה שמורכת משתי מפלגות. בשביל זה צריך מודד אישי של המפלגה.

מה זה מודד אישי? דומה מאוד למודד הרשימה. כאשר רשימה שמורכבת משתי מפלגות שחתמו בינהן על הסכם עודפים צריכה לקבל מנדט, נחשב מודד אישי לכל אחת מן המפלגות המרכיבות את הרשימה. כלומר, נחשב עבור כל מפלגה מבין שתי המפלגות המרכיבות את ההרשימה, כמה יהיה שווה מנדט שלה אם היא תקבל עוד מנדט והמפלגה ששווי המנדט שלה יהיה יותר גדול - תקבל את המנדט הנוסף. אז איך מחשבים את המודד האישי? עם אותה נוסחה בדיוק של מודד הרשימה:

סך קולות המפלגה הבודדת / (סך המנדטים של המפלגה הבודדת + 1)

המפלגה שלה המודד האישי הגדול ביותר, מקבלת עוד מנדט.

כמובן שאם מלכתחילה הרשימה שזכתה במנדט לא מורכבת משתי מפלגות, לא צריך לחשב מודד אישי.

יופי אז הצלחנו לחלק עוד מנדט! אבל מה עם שאר המנדטים שצריך לחלק כדי להגיע ל120? פשוט נחזור על התהליך הזה שוב ושוב עד שנחלק את כל המנדטים שהיו חסרים כדי להגיע ל120. כמובן שבכל פעם שרוצים לחלק עוד מנדט, צריך לחשב מחדש את מודד הרשימה לרשימה שכבר קיבלה עוד מנדט בסיבוב הקודם כי עכשיו סכום המנדטים שלה השתנה (וכך גם לגבי המודד האישי של מפלגה בודדת שקיבלה עוד מנדט).

הערה: במקרה ובמהלך חלוקת המנדטים אחת הרשימות הגיעה ל60 מנדטים (דבר שעד כה לא קרה מעולם) אך היא לא קיבלה יותר ממחצית הקולות הכשרים, היא תפסיק להשתתף בחלוקת המנדטים הנותרים. זאת כדי למנוע מצב שבו מפלגה מחזיקה ברוב המושבים בכנסת וכך יכולה להקים ממשלה ולהעביר חוקים לבדה, בלי שהיא קיבלה את רוב הקולות.

5. תוצאות סופיות

אחרי שסיימנו את כל חלוקת 120 המנדטים, מה שנשאר הוא פשוט לרכז את כל הנתונים העדכניים של כמות המנדטים של כל מפלגה וזהו יש לנו את התוצאות הסופיות של הבחירות!

בהצלחה!

לא רוצים לעשות את החישובים בעצמכם? בדיוק בשביל זה הכנו לכם כמה כלים שיעזרו לכם: